Helderse Scheepvaart vereniging

 

Northsea Port & Offshore Association

Over HSV

De Haven- en Scheepvaart Vereniging (HSV) Den Helder is een vereniging die zich ten doel stelt functionarissen uit het bedrijfsleven en de overheid, die - direct of indirect - belang hebben en/of betrokken zijn bij het gebruik, de ontwikkeling en de verbetering van het havengebeuren in Den Helder bij elkaar te brengen.

North Sea Offshore 2019

3 juli 2019

“de Noordzee speelt een belangrijke rol in de energietransitie”

door NHN | jun 12, 2019 | Nieuws

Op donderdag 6 juni, vond in Den Helder de vijfde editie van North Sea Offshore (NSO) plaats in Den Helder. Het jaarlijkse evenement voor de offshore industrie in en om Den Helder bracht zo’n 230 deelnemers bijeen. In de ochtend bezochten zij de Kustwacht, Energy & Health Campus (ECN part of TNO), Den Helder Airport en het Marine Onderhoudsbedrijf – Dienst Materiële Instandhouding. In de middag gaven verschillende experts uit de energiebranche hun visie op het thema “de offshore van morgen” en schetsten hoe er in hun ogen invulling dient te worden gegeven aan de ontwikkelingen op met name de Noordzee in het kader van de energietransitie.

Remco de Boer, onderzoeker naar de energietransitie, is er duidelijk over “de Noordzee is de kurk waar de Nederlandse energietransitie op moet gaan drijven. Dáár gaat het gebeuren”. De Boer begeleidde gisteren het middagprogramma van NSO op het podium, waar hij sprak met verschillende experts uit de industrie.

Lex de Groot, Managing Director Netherlands bij Neptune Energy, had een zeer duidelijk statement. Inzetten op offshore aardgaswinning is cruciaal voor de versnelling van de energietransitie. Neptune Energy pleit voor intensivering van de Nederlandse offshore gaswinning en doet een oproep aan de overheid om de generieke investeringsaftrek zo spoedig mogelijk in te voeren. Volgens De Groot geeft Offshore gaswinning Nederland alle voordelen van Nederlands gas boven geïmporteerd gas, zoals een kleinere CO2-voetafdruk, het versterken van onze energieonafhankelijkheid en het behoud van werkgelegenheid.

Richard Brakenhoff, Sector Analist Maritime & Offshore bij Rabobank, vertelde dat het speelveld op de Noordzee aan het veranderen is, maar dat het voor partijen financieel interessant blijft om gas te winnen op de Noordzee en te investeren.

Maarten van IJcken, Commercial Manager NAM Offshore, liet zien hoe zij de huidige offshore infrastructuur willen hergebruiken voor CCS en waterstof en welke platforms en velden hiervoor geschikt zijn. Ook zoomde hij in op hoe de rol van offshore gas installaties in de toekomst zal veranderen.

Bram du Saar, Program Manager Offshore Wind Energie bij Ministerie Infrastructuur en Waterstaat en Sjaco Pas, Beleidsadviseur Nautische Zaken bij de Kustwacht, spraken met Remco de Boer over nieuwe toekomstige blauwe energiebronnen en hun synergie met- en impact op windparken, de ruimtelijke ordening en andere nautische gebruikers op de Noordzee. “Het gaat om meer denken in termen van gebiedsontwikkeling met de operationele veiligheid als essentiële randvoorwaarde”, aldus Du Saar.

Jacoba Bolderheij, directeur Port of Den Helder, haalde in haar afsluitende woord nogmaals aan hoe belangrijk de rol van Den Helder met al haar faciliteiten is als uitvalsbasis richting de Noordzee.

De founding partners van NSO, opererend onder de naam North Sea Energy Gateway (NSEG), en uitvoerend producent Navingo B.V., tevens organisator van Offshore Energy Exhibition & Conference van (7), 8 & 9 oktober in RAI Amsterdam, spreken van een geslaagde 5e editie van NSO.

Voor meer informatie en foto’s van 6 juni 2019, zie www.northseaoffshore.com.

North Sea Offshore 2019